Interview Anne

Boudewijn over 100 dagen PINK

In december 2024 gingen PINK Marketing, Pünktlich en PEXI (voorheen P3 Group) samen onder de naam PINK. 100 dagen na deze aankondiging sprak MarketingReport hierover met Boudewijn de Jong, mede-oprichter van PINK.

 

Waarom hebben jullie vorig jaar besloten om de verschillende labels en functies (mediabureau, creativiteit en technologie) samen te voegen tot één merk en organisatie?
Wij geloven heilig in de integratie van media en creatie, en met onze eigen technologie kunnen we dit schaalbaar maken. Door onze eigen entiteiten te integreren, dwingen we onze mensen meer integraal te werken. Hiermee bereiden we ons voor op (toekomstige) veranderingen in de markt. Want nu budgetten onder druk staan, wordt er direct gekeken naar efficiency. Met onze combinatie van creativiteit, media en technologie, zijn we als geen ander in staat dit voor adverteerders te borgen en echt tempo te maken!

 

Jullie hebben ervoor gekozen de merknaam PINK te gebruiken voor het fusiebedrijf. Waarom deze naam van een van de drie en niet een geheel nieuwe naam?
We hebben ons merk niet als kind met badwater en al willen weggooien. De drie entiteiten zijn ooit ontstaan uit Pink Marketing, dus leek dit de meest logische keuze. Tegelijk is het een kleine ode aan waar we vandaan komen.

 

Hoe is de integratie gegaan en hoe kijk je er nu 100 dagen nadien naar?
Los van de dagelijkse hobbels zijn we allemaal heel tevreden. We merken dat integraal werken intern steeds meer de norm wordt. Mensen zoeken elkaar meer en meer op, en delen proactief informatie. We zien echt dat er feedback-loops ontstaan, waarbij media en creatie als een geheel worden gezien, en niet langer als losse silo’s. Hierdoor zijn we nu ook in staat media en creatie vanaf de conceptuele fase goed op elkaar aan te laten sluiten. De (onlangs gelanceerde) campagne voor Nationale Vacaturebank, is hier een mooi voorbeeld van. Net als de Independer-content, die we op verschillende proposities en doelgroepen hebben geplot.

 

Hoe hebben klanten gereageerd?
De meeste van onze klanten waren al klant bij een of meerdere entiteiten, en bekend met onze propositie waarbij we graag media en creativiteit combineren. Ook maken veel van onze klanten al langer gebruik van onze technologie, waardoor er vrijwel niets veranderd is. Of stiekem toch, want we krijgen vaak te horen dat we nu nog beter in staat zijn om impact te maken. Dit zowel op resultaat als binnen onze samenwerking en dat is natuurlijk fantastisch om te horen!

 

Waarom zal deze integratie bij jullie wel slagen, wat zijn de valkuilen?
Uiteindelijk hebben we onze organisatie gebackward engineerd, richting de propositie die we stiekem al hanteerden. Dus in die zin heeft de propositie zich al bewezen, en is het geslaagd. Maar de grootste valkuil ligt altijd intern, waar je mensen moet meekrijgen in de ‘nieuwe’ entiteit. Hoe? Door ze de ruimte te geven zich senang te voelen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen. De belangrijkste reden waarom deze transitie succesvol is, zijn dus onze mensen. Want al vanaf de start van PINK, zijn we met de hele club geobsedeerd door de krachtige mix van media & creativiteit. Ook de groeiende ontwikkelingen en innovaties binnen technologie en data zijn hierbij krachtige aanjagers. We denken dus niet in valkuilen, maar zien alleen maar kansen!

 

Hoe kijken jullie aan tegen snel wijzigende markten en de invloed en macht van big tech op de reclamemarkt?
De invloed van big tech op de reclamemarkt is al jaren enorm. De discussie gaat natuurlijk vooral over regulering, en niet zozeer over advertising. Ik ben trouwens groot voorstander van een divers medialandschap en geloof daar heilig in, maar dat is iets anders dan regulering van content. Ik denk dat tv – en in een eerder stadium kranten – een evengrote invloed hebben gehad op de publieke opinie als de big techindustrie.

 

Ten aanzien van advertising is big tech voor ons slechts faciliterend, nooit leidend. Ik denk dat wij – helemaal voor een agency – bovengemiddeld veel directe deals maken met publishers. Tegelijk is de digitale markt altijd al onderhevig geweest aan grote veranderingen. Denk aan de opkomst en ondergang van socialkanalen, de opkomst van programmatic en dergelijke.

 

Maar het klopt, de klantreis was nog nooit zo gefragmenteerd. Toffe uitdaging toch? Daar hebben wij (met onze nieuwe propositie en inhouse tech) dus een duurzame, schaalbare en impactvolle oplossing voor: marketing als continu en modulair systeem! Hiermee bieden we kanaal-onafhankelijkheid, dat realtime- en contextgedreven merken met consumenten verbindt.

 

De volgende vlieger gaat trouwens ook al jaren op: in de bureauwereld is stilstand per definitie achteruitgang!

 

Jullie zitten in Groningen (met ook een kantoor in Amsterdam) terwijl de meeste bureaus in de Randstad zitten. Wat betekent dat voor jullie werkwijze?
Helemaal niets! In welke land ter wereld is een afstand van 180 km een grote afstand? Wellicht in Luxemburg of Vaticaanstad. Daarnaast zijn negen van de tien meetings tegenwoordig hybride (digitaal, face to face).

 

Ik durf te beweren dat wij vaker bij onze klanten zitten dan een gemiddeld Amsterdams bureau. Maar wij zijn zonnig van aard, dus laten we het vooral even over de voordelen hebben. Groningen levert ons mensen die loyaal en trouw zijn, en niet volgende week bij een ander agency voor de deur staan.

 

Bovendien vissen we in een grote vijver met grote vissen. En niet geheel onbelangrijk, mensen in Groningen bezitten een uitstekende bullshitdetector. Zo snappen wij hier stuk voor stuk dat de wereld zich niet binnen de ring van Amsterdam afspeelt.

Don't think, add PINK.

Gedempte Zuiderdiep 24
9711 HG Groningen

050 - 21 10 763